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The following information is intended to supplement and clarify JLARC’s guidance for public 
records data reporting. It is not to be construed as legal advice.  

METRIC QUESTION ANSWER 

2 Under the bullet that defines 
“respond,” does item number 4 
(“acknowledge the request and 
request clarification”) also include any 
reach out to the requester other than 
basic confirmation of request?  

The focus of this metric is the average 
number of days it took an agency to 
respond to public records requests, not 
the number of days it took to fulfill or 
complete the request.  

The current statutory language requires 
that agencies respond to a public record 
request within five days. If clarification is 
required before the request can be 
fulfilled, the statute allows an agency to 
respond by acknowledging receipt of the 
request and at the same time requesting 
additional clarification as long as the 
acknowledgement occurs within five days. 
So, for the purposes of responding to this 
metric, the focus is on the number of days 
it took the agency to acknowledge the 
request.  

Additional outreach to the requester 
beyond the statutorily required response 
is not relevant to this metric. 

5 Why does the guidance exclude 
requests that are closed within five 
days? 

This metric is focused specifically on 
requests for which the agency has 
provided an estimated time for full 
disclosure. If the request is closed within 
five days, we assume that the agency has 



not provided an estimate for full 
disclosure. 

7 To respond to this metric, agencies are 
asked to provide two numbers – the 
number of requests closed in the 
reporting period that were denied in 
full, and the number of requests closed 
that were denied in part and/or 
included one or more redaction. Just 
because something was redacted, does 
not imply any denial.  Especially in 
public Safety situations.  For (some 
agencies) this would cause almost all 
to look like denials. 

A denial of a request can occur when an 
agency withholds an entire record or a 
portion of it. For purposes of responding 
to this metric a redaction is considered a 
denial of a portion of a record.  

 

10 The guidance asks for five data points, 
including “total number of requests 
closed where there were no 
responsive records or the request was 
closed for some other reason without 
being fulfilled.” This bullet is very 
vague and has no bearing on the 
metric so we are confused. 

This data point was included to ensure 
that agencies could report on 100% of the 
requests closed during the reporting 
period. The other data points address 
requests that are closed because they 
have been fulfilled. Stakeholders pointed 
out that some requests can be closed for 
other reasons. 

16 Should the cost of acquisition of a 
records system be included in our total 
if that cost was incurred prior to the 
reporting period? 

No. Include only those costs that are 
incurred during the reporting period. 

17 Please define customized service 
charges. 

Customized service charges were 
authorized by the legislature in 2017. For 
more information please refer to 
Engrossed House Bill 1595, Section 3(3).  

NA Is the reporting requirement purely to 
provide data for use in governing the 
AG’s consultation and Archivists 
training programs?  

Both ESHB 1594 Section 4 (which 
addresses the consultation and training 
programs) and Section 6 (state and local 
public records reporting requirement) 
focus on best practices in public records 
retention and disclosure. However, 
legislation does not establish a direct link 
between the state and local agency 
reporting and the consultation and 
training programs. With that said, the data 
reported by state and local agencies may 



provide insights that will help the Attorney 
General’s office and the State Archivist’s 
office focus their efforts as they develop 
and provide training and consultation on 
best practices.  

There has also been some confusion about 
the distinction between the state and local 
agency public records reporting 
requirement and the legislatively-directed 
JLARC review of the Attorney General’s 
consultation program and the State 
Archivist’s training program. Although 
both of these are included in the Section 6 
of ESHB 1594, they are two separate and 
distinct activities.  

• Section 6, subsection 3, requires JLARC 
to complete a review of the attorney 
general’s consultation program and 
the State Archivist’s training program. 
Section 6, subsection 7 directs that 
review to be complete by December 
2019. The focus of that review is on 
the effectiveness of these two 
programs. 

• The public records reporting 
requirement, set forth in ESHB 1594, 
Section 6(5), is an on-going annual 
reporting requirement for certain state 
and local agencies. The legislation did 
not include a sunset provision or an 
end date for the reporting 
requirement.  

NA Should we expect this reporting 
requirement to extend indefinitely?  

There is currently no end date for the 
state and local reporting. ESHB 1594 does 
not establish a sunset date for this 
reporting. Therefore, this should be 
viewed as an on-going annual reporting 
requirement.  

NA Understanding that JLARC will not be 
auditing the information, are there any 
consequences for accidental 

ESHB 1594 does not include any penalties 
for misreporting or failure to report. While 
JLARC will not be auditing the data 



misreporting or not reporting that you 
are aware of?  

submitted, they will provide a method for 
the public and the legislature to view and 
analyze the data. Each agency is ultimately 
responsible for the accuracy and 
completeness of its annual reported data. 

NA Currently our county views each 
elected official as an independent 
agency and they intend to report 
separately. Does the system you are 
currently looking at implementing for 
collecting the data allow for this? 

Yes, the reporting system will allow each 
independent county agency to report 
separately. County agencies will need to 
work together to ensure the data reported 
is not duplicative. For example, if several 
independent agencies invest in a public 
records system, each agency should only 
report its own contribution to the cost of 
the system, and not the total cost. 

NA I did the worksheet for our public 
record request stats and we did not 
meet the reporting requirement 
threshold for the period 7/23/17 – 
12/31/17.  Therefore, we do not report 
in July 2018? 

An agency that does not meet the 
$100,000 threshold is not required to 
submit a report but may report their data 
voluntarily.  

ALL agencies, regardless of expenditure 
level, must log into the system and 
indicate one of the following: 

• The agency does not meet the 

reporting threshold and will not be 

reporting. 

• The agency does not meet the 

reporting threshold and will submit a 

report voluntarily. 

• The agency does meet the reporting 

threshold and will be submitting a 

report as required. 

NA 

 

I’m pretty sure we will meet the 
threshold for 2018 (1/1/18 thru 
12/31/18); will reporting for this time 
period also be due July 2019 or can we 
submit it as soon as we have all 
answers complete? 

Unless there is a change in the statute, the 
reporting period will remain the same for 
reporting 2018 data. Therefore, reporting 
would be due by July 2019.  

JLARC is in the process of establishing its 
reporting tool. We’ll be better able to 
answer your question about when you can 
submit reporting for 2018 activity once the 
system is put in place.  



NA How do we handle requests that are 
received and started at the end of one 
year (2017) and finished during the 
beginning of the next year 
(2018)?  Which reporting year would 
those fall under? 

It depends on the metric.  

For example, Metric #2 asks specifically for 
“Total number of requests open at the 
beginning of the reporting period (this 
information will also be provided with the 
baseline data.)” This includes all the 
requests that were received and started 
prior to the end of one year and finished 
during following year.  

Metric #7 focuses on the requests that are 
closed during the reporting period. This 
would include requests received the prior 
year that were still open coming into the 
reporting period, and any new requests 
that were opened (and subsequently 
closed) during the reporting period. 

You’ll have to read each metric carefully. If 
you have any questions about whether to 
include requests that were opened prior 
to the reporting period, please don’t 
hesitate to ask. 

NA When I sent out a notice that we 
needed to track Public Records 
Request to see if our county spends 
more than $100,000 per year, I was 
informed by the Courts that most of 
their public records requests are not 
covered by the Public Records Act but 
by (General Rules) GR 31.  Does that 
exempt the GR 31 records request 
from being part of PRA tracking?  

According to the Washington Attorney 
General’s Office Open Government 
Resource Manual, court case files are not 
covered by the Public Records Act (PRA) 
and therefore would not be subject to this 
reporting requirement. The public records 
data reporting requirements apply to 
records and requests covered by the PRA. 
According to the Open Government 
Resource Manual, access to court records 
is governed by court rules General Rule 31 
(access to court records) and 31.1 (access 
to administrative records).  

 

Please note this should not be construed 
to be legal advice. If you have questions 
about what constitutes public records 
requests that are subject to this reporting, 
please consult your agency’s legal counsel. 



FAQs below were added on 5/11/18 

NA Would we keep police information 
separate? Should the police be 
tracking their requestors separately 
from the rest of the agency reporting? 
For example, the police department 
has been tracking “individual” as a 
separate tag from the agency 
individuals, so we have two 
“individual” requestor types. 

 

For the purposes of reporting public 
records data to JLARC each agency is 
required to submit a single report, so 
police data would not be reported in a 
separate report.  

If your agency has been tracking two 
different types of individual requestors, 
you may report these separately using the 
“other” option for the second requestor 
type. Separating the two sets of individual 
requestor types is not required however, 
and it is entirely appropriate to report 
them all under “individual.” 

NA Our city contracts its police services 
through the County Sheriff’s 
Office. Can you tell me if the city or 
county should report our police-
related records requests? 

 

If your city contracts out its police services 
through the county, the terms of the 
contract may address the question of 
which agency will be responsible for 
responding to public records requests. If 
the contract assigns that responsibility to 
the county and county staff are processing 
the city’s police-related requests the 
county should report the data. If city 
administrative staff are continuing to 
receive and process police-related records 
requests, however, the city would be 
responsible for reporting the data to 
JLARC. We recommend you consult your 
city’s legal counsel for further clarification 
for your specific jurisdiction. 

NA We have a couple of staff who are 
preparing data for reporting to JLARC. 
Can more than one staff person enter 
data on the JLARC reporting system? 

Yes, more than one person may log in and 
enter data into your agency’s report to 
JLARC. The system is designed, however, 
to allow only one report to be submitted 
from each agency. 

 

  

 


