

Agenda

Thursday, October 22, 2015 10:00 AM – 3:15 PM John A. Cherberg Building, Hearing Room 1 Olympia, Washington

1.	Introductions and Welcome (5 min)	10:00
----	-----------------------------------	-------

2. Study on WSDOT's Implementation of Design-Build (45 min) 10:05

As part of the package of transportation reforms approved by the 2015 Legislature, 2ESSB 5997 directed JTC to conduct a study of WSDOT's implementation of the design-build contracting method. The study includes a review panel of national and Washington-based experts. The consultant selected to lead the study will describe their 14 month workplan.

Mary Fleckenstein, JTC Project Manager; Sid Scott, Hill International; Mike Loulakis, Capital Project Strategies, LLC

3. Trooper Recruitment and Retention Study Update (45 min) 10:50

The Legislature directed the JTC to evaluate the Washington State Patrol's recruitment and retention of state troopers, and to make recommendations to address a significant and growing vacancy rate in the trooper workforce. Consultants hired to undertake the study will report on study progress-to-date, including an analysis of the trooper workforce compared to workforce trends of other state and local police agencies related to compensation, attrition and projected future vacancy rates.

Alyson Cummings, JTC Project Manager; Russ Branson, Senior Managing Consultant, The PFM Group; Rick Braziel, retired Chief of the Sacramento Police Department

4. Plug-In North Central Washington – EV Tourism at Work (45 min) 11:35

Plug-In North Central Washington is non-profit subsidiary of the North Central Washington Economic Development District, dedicated to establishing the region as a catalyst and center for development, demonstrations and deployment of plug-in electric vehicles. This presentation will discuss their efforts to establish the nation's first electric-vehicle (EV) friendly scenic drive, and other EV-related activities.

Ron Johnston-Rodriguez, Director, Plug-In North Central Washington; Jack Anderson, Treasurer, Plug-In North Central Washington; Gary Taylor, Marketing and Tourism Development Manager, Plug-In North Central Washington

5. Break for Lunch (25 min) 12:20

(over)

6.	AWV Replacement Project Update (2 hours)	12:45
	The Legislature directed the JTC to conduct work sessions on the Alaskan Way Viaduct replacemen project, including progress reports, timelines, change orders, the project's financial status, and oth pertinent information. This will be the first of two work sessions, the second to follow in Decemb	er
	Linea Laird, WSDOT Assistant Secretary for Engineering and Regional Operations and Chief Enginee Todd Trepanier, Alaskan Way Viaduct Replacement Program Administrator; Chris Dixon, Seattle Tu Partners Project Manager	•
7.	Tolling Update (30 min)	2:45
	Presentation on WSDOT's customer service center RFP, improvements made to customer service, a update on status of tolling on I-405.	and
	Craig J. Stone, P. E, WSDOT Assistant Secretary, Toll Division	
8.	Adjourn	3:15

Please note: Topics, actions, and times are subject to change.

Upcoming Meetings:

- November 17, Skamania Lodge at WSAC Annual Conference
- December 17, Olympia