JOINT LEGISLATIVE TASK FORCE ON THE HVAC/R INDUSTRY

AGENDA

Thursday October 2, 2008 10:00 a.m. to 3:00 p.m. Conference Rooms A,B,C John A. Cherberg Building Olympia, Washington

Chairing: Senator Jeanne Kohl-Welles

Work Session:

10:00 - 10:30 (30 minutes)

1. Review of ESSB 5831 (as passed House and as enacted) (including fiscal impact).

Staff report on bills and fiscal note.

10:30 - 10:50

2. Further review of certification requirements in other states.

(20 minutes)

Staff report on requirements in other states. Staff report on requirements in cities.

10:50 - 11:30 (40 minutes)

3. Need for certification.

a. Panel presentation by building inspectors.

Dick Alford, City of Seattle John Neff, City of Lacey Chris Newbry, Washington Association of Building Officials Wayne Estes, Northwest Sheet Metal Inspection Service

11:30 - 11:45 (15 minutes)

BREAK -- BOX LUNCHES DISTRIBUTED

11:45 - 1:00 (75 minutes)

3. Need for certification (continued).

b. Comments by Task Force members.

c. Public comment.

- 1:00 1:30 (30 minutes)
- 4. Establishing at least 3 levels of mechanics, with the ability to be certified in several specialties, including HVAC, refrigeration, and gas piping.
 - a. Staff report on mechanic levels.
 - b. Comments by Task Force members.
 - c. Public comment.
- 1:30 2:00 (30 minutes)
- 5. Requirements for certifying mechanics (to include education, experience, examination, grandfathering and other means of satisfying requirements).
 - a. Staff report on certification requirements.
 - b. Comments by Task Force members.
 - c. Public comment.
- 2:00 2:30 (30 minutes)
- 6. Experience requirements for mechanic levels.
 - a. Staff report on experience requirements.
 - b. Comments by Task Force members.
 - c. Public comment.
- 2:30 3:00 (30 minutes)
- 7. Discussion of future agendas.

Notices of Upcoming Meetings

The Legislative Lists provide a convenient way to be notified of upcoming meetings by e-mail. You may subscribe online at http://apps.leg.wa.gov/subscriptions/. For agendas, subscribe to the Combined Meeting Schedule. For any additions or changes, subscribe to Committee Agenda Change Notices for the Senate Labor, Commerce, Research & Development Committee or the House Commerce & Labor Committee.

Task Force Members:

Senator Jeanne Kohl-Welles Representative Steve Conway Kathleen Collins Erik Pound Senator Janéa Holmquist Representative Bruce Chandler Lance Devette Tracy Prezeau Representative Cary Condotta Senator Jim Kastama Mike Frickberg Tena Risley Representative Brendan Williams Gary Smith Senator Curtis King Kolby Hanson Patrick Woods

Staff Contact: Billie Schubert, 786-7125, or Nancy Osmundson, 786-7490