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Advisory Opinion 2000 - No. 4 

Legislative Press Releases 

The Board has received a request for an advisory opinion from Tim Martin, co-Chief Clerk of the 
House of Representatives.  Mr. Martin has waived confidentiality.   

The Board declines to issue an opinion to the questions as presented (Board Rule 1K(2)) . The 
request places the proposed release in the context of having been approved by the Chief Clerk 
pursuant to House Standards of Conduct which suggests that this fact might somehow affect this 
opinion.   The Legislative Ethics Board has no authority to enforce the policies and procedures of 
either house of the Legislature (Complaint 96 - No. 7 and Complaints 98 - No’s.  4, and 5). 

However, so that the Board can provide additional guidance to legislators and legislative staff, the 
Board presents the following related questions: 

Question 1: 

May the House or Senate  Standards of Conduct be less restrictive than the opinions and precedents 
of this Board in its interpretation of the State Ethics Act (Act)? 

Opinion 

No.  The Act establishes minimum standards of compliance.  Standards of Conduct may impose 
conditions which exceed the restrictions found in the Act.  In AO 1997 - No.  8, the Board stated 
that it would continue to rely on the Senate and House to ". . . enforce their own restrictive policies" 
and again in AO 1997 - No. 9, the Board concluded, in analyzing legislative hearings on ballot 
issues under the Act, that "The Senate and House of Representatives may choose to adopt more 
restrictive policies." 

Question 2: 

Is a legislator prohibited by the Act from using public facilities to issue a responsive press release 
to anyone’s press release other than the Governor? 

Opinion 

No.  The Act does not prohibit every response except a response to the Governor.  To decide 
otherwise would result in muting the voice of a co-equal branch of government without any 
consideration as to the substance of the proposed release.  The Legislature must be able to respond 
in a timely fashion to an urgent legislative issue.  In AO 1997 - No. 9, this Board was asked to 
establish minimum standards for legislative hearings on ballot measures.  In analyzing the "normal 
and regular conduct" exception to RCW 42.52.180, which in part prohibits the use of state facilities 
to promote or oppose ballot issues, the opinion recognized that "(T)he Legislature must be able to 
respond to changing and urgent circumstances" (at pages 4-5, emphasis added).  There will be 
occasions when a proposed release, whether initiated by a legislator or whether responsive in 
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nature, is necessary and appropriate because of the substance and urgency of the issue.  In practice, 
it may be that legislative press releases will more often meet the test discussed below when actions 
of the Governor are involved (AO 1996 - No. 11) but actions or decisions of other officials, 
agencies or the courts may also call for legislative involvement using  public facilities. 

Question 3 

What is the test for determining whether a press release is prohibited by the Act? Opinion 

The test for determining whether the Act prohibits a release  was enunciated in AO 1996 - No. 11. 
In that opinion the question was whether the Act prohibited the use of public resources to respond 
to statements made by the Governor in either a press conference or through a press release in which 
he stated his opinion on a public policy issue in an attempt to influence public debate.  We said 
"no" in that case but determined that whether or not a particular response would violate the 
prohibition on the use of public resources for campaign purposes, or was part of the "normal and 
regular conduct of the office" (RCW 42.52.180)  would  require consideration of five factors: 
timeliness; proximity to election; relevance; source of initial statement (if a responsive release); 
and tone and tenor.  

We take this opportunity to restate and extend our thoughts on each of these factors. 

"Timeliness" relates to the period of time which passes between the action which would trigger the 
legislative press release and the press release itself.  "The further a response is from the initial 
statement, the less newsworthy it is and the more likely a campaign purpose may be inferred." (AO 
1996 - No. 11). 

"Proximity to election" is self-explanatory as a concept but not always easy to apply.  We have 
found that some legislative activities performed with the use of public facilities would be 
prohibited  after June 30 in an election year because of "proximity to election." In  AO 1997 - No. 
7, we were asked if it is within the "normal and regular conduct of the office" for a legislator to 
doorbell constituents and deliver a document prepared through the use of legislative facilities.  The 
opinion discusses the limited circumstances under which such door belling might occur without 
violating the Act.  "Timing" (proximity to an election) was found to be a problem in an election 
year because as the election approaches the perception is that such a contact with a constituent 
appears to be a campaign contact. Therefore, the Board found that any use of legislative material 
in door belling after June 30 of the year a member is up for election would be a violation of RCW 
42.52.180.  June 30 was chosen because it coincided with the date established by the House and 
Senate, in the Legislatures’s Standards of Conduct, as marking the beginning of the time when use 
of legislative facilities by members up for election would be prohibited by the Legislature except 
for very limited situations. In  AO 2000 - No. 2, the Board found June 30 in an election year to be 
a reasonable date in terms of removing certain  materials prepared with the use of legislative 
facilities  from a legislator’s web site.  The opinion expressed concern with the proximity issue 
and concluded that ". . . after June 30th of an election year, for those legislators up for re-election, 
discretionary materials prepared specifically for them (e.g., newsletters, press releases, audio clips, 
and video clips, must be removed from legislative Websites" or .180 would be violated. 

This Board does not find that legislators must cease all press release activity after June 30 in an 
election year. We do find that press releases may be distinguished  from  door belling and the web 
site use of public resources .  Doorbelling is commonly understood as  primarily a campaign 
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activity and the web site opinion involved the question of linking campaign computers to 
legislative web sites and the impression that certain discretionary materials prepared at public 
expense would be of assistance to a campaign.  However, events beyond the control of legislator’s 
may dictate a need to use public facilities after June 30 in an election year and press releases are 
an example.  Nevertheless, June 30 in an election year, having been found by the Board and the 
Legislature as an appropriate date to prohibit most uses of legislative facilities less there be a 
violation of .180, is an appropriate date to establish as the beginning of that period of time before 
an election when a legislative press release is normally prohibited.   

"Relevance" is required before any legislative press release may issue, regardless of the issue of 
"proximity to election."  AO 96 - No. 11 was explicit on this point and stated, on page 4 in pertinent 
part: 

Finally, we offer three notes on the applicability of this opinion.  First, we note that the 
Ethics Act applies to all members and employees of the Legislature and, therefore, our 
opinion similarly applies to all members and employees, including members who are not 
candidates for election or reelection. 

The opinion discusses, broadly,  statements which might have the appropriate level of relevance 
and applies two tests.  The initial consideration is whether  the  outside statement has some 
relevance to a pending or past legislative issue or to an issue which could be considered by the 
legislature in the future.  Secondly,  even if the outside statement was "relevant," if the responsive 
statement ". . . is unnecessary for the purpose of responding to the initial statement, the responsive 
statement would not appear to be permitted under the Act" (page 4 of the opinion).  No examples 
of "unnecessary" or, conversely, of "necessary," are given in that opinion. "Necessary" is part of 
the "normal and regular conduct" analysis  of .180  and this Board has on many occasions 
interpreted  the "normal and regular conduct" exemption to that statute.  This Board has recognized 
that it is important that legislators not be prohibited from performing their important legislative 
tasks.  Their  legislative duties and responsibilities do not end while they are engaged in a re-
election campaign, but their use of legislative facilities is moderated somewhat by the law as well 
as internal legislative standards.   

Since every press release must be "relevant" and also "necessary," we believe the Legislature and 
the designated ethics advisers would benefit from examples which are not found in the earlier 
opinion (AO 96 - 11). It is apparent from a reading of the Act, the opinions of the Board, and the 
Legislature’s internal standards, that  higher degrees of relevancy and necessity, are required when 
an election approaches.  What type of issues would meet the relevancy and necessity requirements 
during that period after June 30 in an election year? A Governor’s call for an immediate special 
session would certainly trigger  legislative action which would encompass press release activity. 
The Act would not prohibit a legislator from responding or commenting with the use of public 
facilities when some natural catastrophe struck his or her district such as flooding, landslides, or 
eruptions of mountains.  We must ask what is it about the underlying issue or issues which clearly 
shows that a press release prepared with the use of public facilities simply cannot wait until after 
the election? What is the relevance and the necessity of the proposed release?  Absent some 
emergent issue which cannot be left unaddressed, or doesn’t call on the legislature to take some 
immediate action, there is none.  A determination that a particular press release fails the test does 
not mean that legislativerelated activity ceases. Discussing  issues with constituents; responding to 
questions from the public and news media; engaging in constituent services; sending press release 
on any subject whatsoever without the use of public facilities (emphasis supplied at the 
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direction of the Board); responding swiftly to relevant and necessary issues; allow the legislators 
to perform their important legislative duties without violating .180. 

As is the case with all applications of the Act, if there are questions concerning the tests for press 
releases, designated ethics advisers are authorized to give informal advice based on Board 
precedent and a formal opinion of the Board may always be requested. 

"Source of the Initial Statement" is another factor identified in AO 96 - No. 11.  The Governor was 
the source of the original statement in that opinion and the Board’s discussion acknowledged the 
importance of that office in shaping public opinion and the importance of the legislative response 
to the challenges laid down by the executive to the legislative branch.  The opinion did not address 
other sources of statements which might allow a response except to say that responses to lobbyists 
and citizen-groups were not addressed by the opinion.  The opinion does suggest that other 
statewide elected officials are also important in shaping public opinion.  The opinion should not 
be read as limiting responses to the Governor.  In that case the Governor’s position on the property 
tax, announced in a press conference on July 25, 1996, was that those legislators who were of a 
different view were "fiscally irresponsible."  Some of the legislators sought to respond by way of 
a press release and the question before the Board was whether the Act permitted such a response.  
The Governor’s statements struck at the  heart of a legitimate, partisan debate over taxation and 
were viewed as a personal attack on the integrity of legislators who differed with the Governor 
over tax policy.  In this narrow context  a response was deemed appropriate because it was the 
Governor, and not some lobbyist or citizen group.  The  requirements for a response were satisfied 
because of the perceived emergent nature of the issue, which was at least as much about  the 
integrity or motives of those who opposed the Governor as it was about an ongoing tax debate.   
"Source" was closely tied to the issue of "relevance" and neither that opinion nor this one should 
be viewed as authority for the expansive proposition that press releases with the use of public 
facilities are permissible whenever anyone attacks the credibility of legislators.  

  

"Tone and tenor" requirements recognize that debate can be partisan without being disrespectful. 

The importance of the "tone and tenor" requirement is seen in Complaint 1998 - No. 3, where the 
Board found (among other things) that "issues" debate became ballot advocacy when legislators 
accused, in a document prepared with public facilities, opponents of a ballot measure as involved 
in a, or the, "big lie."  The Board said, on page 4 in pertinent part: 

To the extent that the language used in legislative responses ventures into objectionable 
tone and tenor, such responses will appear to be less for legitimate legislative purposes and 
more for personal and campaign purposes. 

and later, on the same page: 

Language in a particular response that is pejorative in its references to other members and 
groups of members will be scrutinized and given some weight in balance with the other 
factors.  Language that specifically references "candidates" or "campaigns" would almost 
certainly be considered a violation of the statute.  
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Question 4 

Does the Act differentiate between legislators who are candidates for re-election when the issue is 
whether one might issue a particular press release and another might not, because of party 
leadership or committee leadership status? 

Opinion 

No.  RCW 42.52.320 (1) defines the personal jurisdiction of the Legislative Ethics Board. 

The legislative ethics board shall enforce this chapter and rules adopted under it with 
respect to members and employees of the legislature. 

RCW 42.52.010(18) provides, in pertinent part: 

"State Officer" includes . . . members of the legislature together with the secretary of the 
senate, and the chief clerk of the house of representatives . . . 

There are approximately sixteen substantive sections of the Act which identify prohibited activity 
and each states, at or near the beginning of those sections, that "No state officer or state employee 
. . ." may do the following, or words to that effect. 

There is nothing within the Act which suggests that this Board may grant more authority to some 
legislators than others, simply on the basis of party, caucus or committee leadership. 


