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May 28, 1996 

Advisory Opinion 1996 - No. 7 

QUESTION 

The Board received a letter from Mr. Martin which in pertinent part reads as follows: 

. . . [L]egislators have received the following letters: 

(1) from Marcus Gaspard, Executive Director of the Higher Education Coordinating 

Board, providing a list of the students who have been designated as Washington 

Scholars and urging legislators to send the students personal letters of 

congratulations recognizing their civic achievement; 

(2) from the Washington Interscholastic Activities Association, listing the Winter 

athlete-scholars and suggesting that these students deserve recognition; and 

(3) from Boy Scout troop leaders, notifying the legislators of the names of scouts who 

have recently been promoted to Eagle Scout. 

My questions are these: During the twelve-month period specified in RCW 42.17.132, may 

a legislator mail congratulatory letters to persons who have accomplished some civic 

achievement in the absence of either a direct "contact" by such recipient or a contact made 

by a third-party? Assuming a legislator receives a letter such as one of the three listed above 

from a third-party (a person other that the civic achievement recipient), may that legislator 

mail a congratulatory letter during the twelve-month period specified in RCW 42.17.132? 

OPINION 

Our answer to each question is "no." 

In Advisory Opinion 1995 - No. 17, we held that the State Ethics Act does not prohibit 

legislators from sending, at public expense, letters on their official stationery congratulating 

constituents who have achieved some extraordinary civic distinction. In this opinion request, we 

are asked to decide whether the mailing restrictions in RCW 42.17.132 apply to such 

congratulatory letters. We decide that they do. 



 

-2- 

The mailing restrictions in RCW 42.17.132 were largely enacted by Initiative 134, 

approved by the voters on November 3, 1992. The restrictions are not part of the State 

Ethics Act, Chapter 42.52 RCW.1 Nor do the restrictions contain any exception for 

congratulatory letters. In pertinent part, they read as follows: 

During the twelve-month period preceding the last day for certification of the 

election results for a state legislator’s election to office, the legislator may not mail to a 

constituent at public expense a letter, newsletter, brochure, or other piece of literature 

except as provided in this section. 

. . . 

The legislator may mail an individual letter to an individual constituent who . . . has 

contacted the legislator regarding the subject matter of the letter during the legislator’s 

current term of office. . . . 

. . . 

During the twelve-month period specified in this law, a legislator may mail a congratulatory letter 

to a constituent but only if the constituent "has contacted the legislator regarding the subject matter 

of the letter. . . ." In the question before us, the constituents to whom the congratulatory letters 

would be mailed have not contacted the legislators. 

It would be a significant stretch of Advisory Opinion 1995 - No. 17 to say that the opinion 

renders the mailing restrictions in RCW 42.17.132, which is not part of the State Ethics Act, 

inapplicable to congratulatory letters. Also, such an interpretation would conflict with RCW 

42.17.132 which, as previously noted, does not contain any exception for congratulatory letters. 

Finally, it is significant that amendments to RCW 42.17.132 enacted in 1995 do not contain any 

exception for congratulatory letters.2 The Legislature has had ample opportunity to provide for 

such an exception but has not done so. It is not our role to provide for the exception. 

 In Advisory Opinion 1995 - No. 17, we held that legislative authority, as it has 

historically evolved through tradition and practice, includes the authority for a legislator to send, 

at public expense, a congratulatory letter to a constituent who has achieved an extraordinary civic 

distinction. We stated that: 

 
1 We have jurisdiction to interpret RCW 42.17.132 because a 1995 amendment to it provides that a violation of 

the restrictions constitutes a violation of the State Ethics Act’s prohibition, in RCW 42.55.180, against the use 

of office facilities for campaign purposes. 
2 See: Sec. 5, chapter 397, Laws of 1995. 
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Such a [letter] will be viewed by the public as an appropriate recognition for achievement, 

not as a misuse of public resources. Elected officials have traditionally honored persons 

who have achieved civic distinctions. 

We decide here that legislators would violate RCW 42.17.132 by mailing the congratulatory letters 

specified in the question before us. Except for the technical requirements of this law, we believe 

that there would be nothing improper in their mailing these letters. Perhaps, RCW 42.17.132 is too 

broad. We recommend that the Legislature review this law for the purpose of determining whether 

letters such as these should continue to fall within the law’s reach. 


